اصول آبیاری درختان در زمان گلدهی (شکوفه دهی)

چه زمانی میتوانیم آبیاری در بهار را شروع کنیم ؟ 

نگهداری اصولی از درختان میوه در تمام فصول بسیار حائز اهمیت است. و رشد بهتر درختان و افزایش کمیت و کیفیت میوه تولیدی را تضمین می کند. یکی از عوامل بسیار مهم در پرورش و نگهداری درختان آبیاری است. آبیاری باید به صورت کاملا اصولی در دوره های زمانی مشخص و در اندازه ی مناسب انجام شود. تا درخت دچار استرس آبی نشود.

در حالت کلی آبیاری درختان به سن درخت، فصل آبیاری،جنس خاک و نوع درخت بستگی دارد. آبیاری بیش از اندازه یا آبیاری در دوره های خاص نیز می تواند برای درختان مضر باشد.

آبیاری درختان در بهار

◾️آبیاری در دوره ی گل دهی یا شکوفه دهی

درختان در دوره ی شکوفه دهی نسبت به آبیاری بسیار حساس هستند. و آبیاری موجب کاهش اکسیژن خاک، افزایش دی اکسید کربن و افزایش متان و متیل خاک شده که باعث تولید هورمون ریزش( اسید آبسیزیک ) می شود. که زیادی این هورمون موجب ریزش گل ها می گردد.

اما در همین دوره کم آبی نیز برای درختان بسیار مضرر است. و موجب تنش آبی در درختان شده و مراحل فیزیولوژیکی مرتبط با درخت در سال های متفاوت ممکن است تغییر تقویمی ایجاد کند.

پس راه چاره چیست ؟ کارشناسان کشاورزی توصیه می کنند آبیاری قبل از گل دهی یا بعد از ریزش گلبرگ ها انجام شود.

◾️آیا آبیاری قبل از گلدهی ضروری است؟

این امر به شرایط آب و هوایی هر منطقه و نوع خاک باغچه بستگی دارد. اگر زمستان و بهار پر بارشی وجود داشته باشد نیازی به آبیاری قبل از گلدهی نیست.اما اگر بارش ها به میزان کافی نباشد بهتر است آبیاری صورت گیرد.

ادامه مطلب  نیاز آبی محصولات کشاورزی چقدر است ؟

◾️ تشخیص نیاز آبی درختان در دوره ی گلدهی

به طور کلی بعد از اینکه ۵۰ درصد رطوبت خاک کشیده شد؛ آبیاری باید انجام شود. برای تشخیص این میزان رطوبت خاک باید تا عمق ۲۰_۳۰ سانتی حفر شود و خاک داخل دست بررسی شود.

در صورتی که خاک بافت خاکدانه ای درشت داشته باشد ؛اگر ابش در حدود پنجاه درصد قابل دسترسی باشد؛ خاکش تقریبا خشک به نظر می رسد.و اگر از این خاک گلوله ای درست کنید، از هم می پاشد و نمی تواند شکل ظاهری اش را حفظ کند.

اما اگر خاک بافت لومی داشته باشد؛ گلوله ی خاک تا حدودی شکل پذیر است و اگر فشار داده شود نوار ضعیفی مشاهده شده و رنگش تیره می شود و اگر خاک جنس رسی باشد، بافتش به راحتی گلوله شده و رنگ تیره ای دارد و مقداری هم دارای حالت چسبندگی است.

حال اگر آبیاری قبل از گلدهی میسر نشد و در دوره ی گلدهی خاک بیش از ۵۰ درصد آب خود را از دست داد ؛ می توان آبیاری را در فواصل زمانی کوتاه و به صورت سطحی انجام داد تا گیاه دچار تنش آبی نشود و از سوی دیگر گل های خود را از دست ندهد.

آبیاری بهاره درختان

◾️کوددهی در دوران گل دهی

از آنجایی که آبیاری در دوران گلدهی مناسب نمی باشد؛ کود دهی نیز توصیه نمی شود. زیرا استفاده از بسیاری کودها یا محلول های آلی و شیمیایی در فصل رویش به لحاظ تاثیر تغذیه ای خاص؛ ممکن است استرس آبی را درون بافت گیاه ایجاد کنند.

ادامه مطلب  استفاده از آبیاری قطره ای در خانه

در کودهی توجه به این نکته ضروری است که کود ها باعث افزایش نیاز درخت به آب می شوند. و در شرایط کم آبی که فاصله ی دوره های آبیاری طولانی است ؛ توصیه میشود که در استفاده از آنها احتیاط شود.

◾️سیستم های آبیاری نوین

به منظور صرفه جویی در مصرف آب و تامین آب کافی درختان بهترین روش آبیاری استفاده از سیستم های آبیاری قطره ای است.

برخی از مهم ترین مزایای آبیاری قطره ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده ی بهینه از منابع آبی
  • کاهش فرسایش خاک
  • عدم نیاز به تراز بودن مزرعه و قابلیت اجرا در زمین‌های شیبدار
  • کاهش زمان آبیاری
  • کاهش رشد علف های هرز
  • کاهش تعداد نیروی انسانی و هزینه ی آبیاری
  • کاهش بیماری های قارچی در درختان
  • امکان استفاده از کود و سم همراه با آب
  • رشد بهتر درختان و افزایش میزان تولید محصول و بهره وری
  • کاهش تبخیر آب
  • مناسب برای انواع خاک ها
  • امکان تنظیم مقدار آب دهی و زمان آبیاری

◾️سخن آخر

همان طور که قبلا اشاره شد آبیاری مناسب و به موقع تاثیر بسزایی در افزایش طول عمر و سلامت درختان و همچنین کیفیت میوه ی تولید شده دارد. که برای اطمینان از تامین رطوبت کافی ، باید خاک پیش از پژمرگی درخت ، به طور کامل خیس شود.خشک شدن و مرطوب شدن متناوب خاک ، موجب ورود اکسیژن مورد نیاز برای رشد ریشه به خاک می شود و مواد غذایی به خوبی در اختیار درخت قرار می گیرد.

ادامه مطلب  اصول آبیاری زعفران | روش های آبیاری زعفران

در این راستا شرکت طراح گستر آب آرا با نزدیک به ۳ دهه فعالیت در حوزه طراحی و ساخت سیستم آبیاری نوین آماده ارائه خدمات برای شما هموطنان عزیز می باشد.

پست های مشابه

6 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید