بهترین روش آبیاری درختان شلیل چگونه است ؟

یکی از میوه های گوشتی و آبدار تابستانه میوه ی شلیل می باشد که نیاز آبی نسبتا زیادی دارد. اگر شما هم علاقمند هستید در خصوص آبیاری درختان شلیل و بهترین روش آبیاری اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با طراح گستر آب آرا همراه باشید.

انواع روش های آبیاری شلیل - طراح گستر آب آرا

آبیاری درخت شلیل

شلیل نسبت به دیگر درختان میوه به آب حساسیت بیشتری دارد و هر گونه تنش آبی باعث توقف رشد درخت، کاهش کیفیت محصول و کاهش عملکرد آن در سال آینده می شود.همچنین آبیاری بیش از اندازه ی آن نیز باعث زرد شدن برگ درختان، شیوع بیماری های قارچی و پوسیدگی ریشه می شود. به همین دلیل در باغات شلیل رعایت اصول آبیاری و پیروی از یک برنامه آبیاری منظم از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

عوامل موثر بر آبیاری درختان شلیل

از رایج ترین عوامل تاثیر گذار بر نیاز آبی درختان شلیل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

شرایط آب و هوایی منطقه

در مناطق معتدل و کوهستانی به دلیل دمای پایین هوا و زیاد بودن بارش های جوی درختان به آبیاری کمتری نیاز دارند.به همین دلیل فاصله ی آبیاری ها بیشتر است. در حالی که در مناطق گرمتر آبیاری باید در فاصله های کوتاه تری انجام شود.

جنس خاک

خاک های شنی به دلیل بافت سبکی که دارند؛ آب را سریع جذب می کنند و خیلی زود از دست می دهند. به همین دلیل آبیاری در چنین خاک هایی با فاصله های نزدیک به هم انجام می شود. اما خاک های رسی و سنگین آب را مدت زمان بیشتری در خود نگه می دارند و لازم است فاصله ی آبیاری ها افزایش یابد.

نوع رقم شلیل

شلیل ارقام مختلفی دارد که از اواخر تیر ماه تا اواخر شهریور ماه به بار می نشیند. فاصله ی آبیاری این ارقام متفاوت خواهد بود. به این معنا که ارقام زود رس شلیل نسبت به ارقام دیر رس با فواصل بیشتری به آبیاری نیاز دارند. همچنین برخی از ارقام شلیل اصلاح شده هستند و نسبت به کم آبی بسیار مقاوم تر اند.

ادامه مطلب  بررسی انواع بافت خاک مورد استفاده در کشاورزی

سن درخت

نهال های جوان شلیل به دلیل ریشه های محدود به آبیاری با حجم کم اما فاصله های نزدیک نیاز دارند. در حالی که درختان بالغ به حجم زیاد آب با فاصله های طولانی نیاز دارند.

فصل رشد

معمولا در فصول بهار و پاییز به دلیل خنک بودن هوا آبیاری با فاصله های طولانی انجام می شود. اما در تابستان با اوج گرما فاصله ی آبیاری ها به کمترین حد ممکن می رسد.

میزان آب مورد نیاز درخت شلیل

به طور کلی و با در نظر گرفتن عوامل مختلف، نهال و درختان جوان شلیل در فصول خنک به هفته ای یک مرتبه و در تابستان به هفته ای دو مرتبه آبیاری نیاز دارند.همچنین درختان بالغ شلیل در فصول گرم به هفته ای یک مرتبه و در فصول خنک هر دو هفته یک بار به آبیاری نیاز دارند. به عبارتی زمانی که 60 درصد رطوبت خاک کشیده شود؛ آبیاری مجدد باید انجام شود.

بهترین زمان آبیاری درختان شلیل

بهترین زمان آبیاری صبح اول وقت قبل از طلوع آفتاب است تا درختان بتوانند آب مورد نیاز خود را قبل از گرم شدن هوا و تبخیر و تعرق جذب کنند. همچنین عصر نیز بعد از خنک شدن هوا می توان آبیاری را انجام داد.

دوره های مهم آبیاری درختان شلیل

درختان شلیل در دوره های زیر نسبت به کم آبی بسیار حساس هستند و هر گونه تنش آبی باعث کاهش میوه یا از بین رفتن آنها می شود.

1-آبیاری در زمان گل دهی

آبیاری غرقابی درختان میوه در زمان گلدهی و گرده افشانی ممنوع می باشد. زیرا باعث ریزش گل ها و کاهش محصول می شود. بنابراین در صورتی که زمستان پر بارشی نداشتید؛ سعی کنید اواخر اسفند ماه یک مرتبه آبیاری کنید تا در زمان گلدهی نیازی به آبیاری نباشد. البته در صورت لزوم یک مرتبه آبیاری سبک به روش قطره ای بلا مانع است.

ادامه مطلب  شوری خاک چیست و راه های کاهش آن کدام اند؟

2- آبیاری در زمان تشکیل میوه تا برداشت

از زمان شکل گیری میوه تا بزرگ شدن، سفت شدن هسته، رنگ گیری و شیرین شدن شلیل آبیاری بسیار مهم است و باید به صورت مرتب انجام شود. هر گونه تنش آبی در این دوران باعث ریز شدن میوه، ریزش میوه و کاهش کیفیت محصول می شود.

3- آبیاری بعد از برداشت شلیل

با برداشت میوه ؛ آبیاری درختان همچنان باید ادامه پیدا کند. زیرا آبیاری منظم رابطه ی نزدیکی با سلامت کلی درخت و میزان باردهی در سال آینده دارد.

4- آبیاری درختان شلیل در زمستان

یخ آب زمستانه یک روز قبل از اینکه دما به زیر صفر درجه برسد، در تامین آب مورد نیاز درخت در فصل زمستان و از بین بردن حشرات در ریشه ی درختان بسیار مفید است. در طول زمستان نیز در صورتی که بارش باران و برف به اندازه ی کافی وجود داشته باشد؛ نیازی به آبیاری تا اواخر اسفند وجود ندارد. اما در صورتی که هوا کاملا بهاری باشد و خبری از بارش ها وجود نداشته باشد؛ ماهی یک مرتبه آبیاری الزامی است. به عبارت دیگر حتی در زمستان هم اگر 30-40 سانتیمتری خاک خشک باشد آبیاری باید انجام شود.

روش های آبیاری درختان شلیل

– آبیاری سنتی شلیل

در گذشته آبیاری درختان میوه اعم از شلیل به صورت سنتی انجام میشد.به این صورت که آب از طریق نهر یا کانال وارد باغ میشد و به صورت کرتی، نشتی وحوضچه ای درختان را سیراب می کرد. اجرای این روش با وجود اینکه نیازمند هزینه ی زیادی نبود،اما هدر رفت آب بسیار زیادی داشت که در شرایط کنونی با کم شدن منابع آبی دیگر امکان استفاده از این روش ها در باغات وجود ندارد؛ مگر در حد 1-2 درخت در باغچه ی حیاط که با شلنگ آبیاری می شود. همچنین در آبیاری غرقابی امکان شیوع بیماری های قارچی در طوقه و پوسیدگی ریشه وجود داشت.

آبیاری مدرن شلیل

پیشرفت تکنولوژی و لزوم صرفه جویی در مصرف آب زمینه را برای طراحی و اجرای سیستم های آبیاری نوین مانند آبیاری بارانی و قطره ای سطحی و زیرسطحی فراهم کرد. روش های مدرن بسیار کارامد تر از روش های سنتی هستند و با به کارگیری آنها می توان تحول بزرگی در بخش کشاورزی ایجادکرد.

ادامه مطلب  بهترین روش آبیاری آلبالو چیست ؟ - معرفی و دلایل برتری روش ها

آبیاری قطره ای شلیل

بهترین روش آبیاری درختان شلیل استفاده از آبیاری قطره ای می باشد. در این روش آب از طریق لوله های پلی اتیلن اصلی و فرعی به پای درخت رسیده و دقیقا محل ریشه را آبیاری می کند. میزان مصرف آب در این روش بسیار کم است و با حجم کمی از آب می توان سطح وسیعی از باغ را آبیاری کرد. همچنین تامین آب مورد نیاز ریشه در مقدار معین تاثیر بسزایی در افزایش عملکرد باغات میوه دارد.

مزایای آبیاری قطره ای درختان شلیل

از مهم ترین مزایای آبیاری قطره ای شلیل می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • صرفه جویی در مصرف آب تا 80 درصد
  • افزایش کیفیت شلیل برداشتی
  • افزایش سطح تناژ محصول
  • کاهش استفاده از نیروی کارگر جهت آبیاری
  • کاهش مصرف سوخت موتور و پمپ های آب
  • جلوگیری از فرسایش خاک
  • جلوگیری از رشد علف های هرز در باغ

نتیجه گیری

همان طور که اشاره شد درختان شلیل نسبت به تنش آبی بسیار حساس هستند و آبیاری آنها باید به صورت منظم انجام شود. لذا در شرایط کم آبی بهترین روش آبیاری ؛استفاده از سیستم آبیاری قطره ای می باشد که بتوان ضمن صرفه جویی در مصرف آب، باغاتی سالم و پر بار پرورش داد. در صورتی که به دنبال اجرای سیستم های آبیاری قطره ای برای باغات هلو و شلیل خود هستید ، ما در شرکت طراح گستر آب آرا با نزدیک به سه دهه فعالیت در حوزه ی تامین تجهیزات سیستم های آبیاری آماده ی خدمات رسانی به شما هموطنان عزیز هستیم. برای دریافت مشاوره و استعلام قیمت با دفتر شرکت طراح گستر آب آرا تماس حاصل فرمایید.

پست های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید