اصول آبیاری توت فرنگی | میزان آبیاری و روش های آبیاری

توت فرنگی از میوه های بسیار محبوب و پر از ویتامینی است که به راحتی می توان در مزرعه، گلخانه وحتی در گلدان پرورش داده شود. این گیاه دارای دو رقم کلی روز خنثی( همیشه بارده) و روز کوتاه ( بهاره ) می باشد. رقم های کردستان ،الیزا،پاروس ،سیلوا،کاماروزا، گاویتا جزو این دو دسته هستند.

توت فرنگی جزو آن دسته از محصولات زراعی است که برداشت خوب آنها رابطه ی مستقیمی با کیفیت آبیاری دارد. آبیاری اگر به درستی و با روش های نوین آبیاری انجام شود؛ علاوه بر کاهش مصرف آب، موجب افزایش سطح تولید و بهبود کیفیت محصول می شود.

در این راستا اگر شما هم علاقمند هستید اطلاعات بیشتری در خصوص آبیاری میوه توت فرنگی کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با طراح گستر آب آرا همراه باشید.

روش های آبیاری توت فرنگی

◾️آبیاری توت فرنگی به چه صورتی باید انجام گیرد ؟

گیاه توت فرنگی برای رشد و تولید میوه به آبیاری منظم نیاز دارد. این گیاه اگر دچار کم آبی شود؛ رشد آن متوقف شده و عملکرد آن کاهش می یابد. همچنین آبیاری بیش از اندازه نیز برای گیاه مضرر است و موجب پوسیدگی ریشه و نابودی گیاه می شود.

گیاه توت فرنگي نسبت به شوري آب نیز بسیار حساس است. بنابراین نیاز است قبل از کاشت توت فرنگی در مزارع و گلخانه ها آب مورد نیاز از نظر شوری مورد آزمایش قرار گیرد.

◾️مقدار آب مورد نیاز توت فرنگی

به طور کلی توت فرنگی در هفته به ۱_۲ مرتبه آبیاری در حدود ۲/۵ سانتی متر نیاز دارد. که در هوای گرم و خشک تابستان این مقدار تا ۶ سانتی متر نیز افزایش می یابد.البته اگر محصولات زراعی زیر آگروبرا محافظتی یا پلاستیکی سیاه کاشت شوند دفعات آب دهی باید هر دو هفته یکبار انجام شود.

◾️زمان مناسب آبیاری

بهترین زمان آبیاری توت فرنگی صبح زود و عصر می باشد تا رطوبت در نور مستقیم خورشید تبخیر نشود.

◾️روش های آبیاری توت فرنگی

◀️روش سنتی :

در گذشته مزارع توت فرنگی با روش جوی و پشته ای آبیاری می شد. این روش امروزه به دلیل کمبود منابع آبی دیگر مقرون به صرفه نیست. همچنین غرقابی کردن گیاه موجب خیس شدن شاخ و برگ ها و شیوع بیماری قارچی و پوسیدگی گیاه میشد.

البته در باغچه ی حیاط ها برای آبیاری توت فرنگی از روش سنتی و آبیاری با شلنگ استفاده می شود.

روش های سنتی آبیاری توت فرنگی

◀️روش نوین آبیاری :

بهترین روش برای آبیاری توت فرنگی آبیاری قطره ای است.

در این روش امکان دسترسی به ویژگی های زیر وجود دارد :

  •  آب به طور مساوی در کل سطح زیر کشت توزیع می شود.
  • به دلیل عدم خیس شدن شاخ و برگ ها بیماری های قارچی و پوسیدگی شاخ و برگ ها کاهش می یابد.
  • به دلیل اینکه آب دقیقا به محل ریشه می ریزد؛ رشد علف های هرز کاهش می یابد.
  • در این روش مصرف آب به شدت کاهش پیدا می کند.
  • خاک کمتر دچار فرسایش می شود.
  • استفاده از کود ها کاهش پیدا می کند.
  • همراه با آبیاری کود دهی نیز می تواند انجام شود.
  • امکان تنظیم مقدار آب دهی و زمان آبیاری
ادامه مطلب  بهترین روش های آبیاری فلفل

در سیستم قطره ای آبیاری بین ۲-۷ روز می تواند متغیر باشد. حتی می تواند هر ۴۸ ساعت یکبار انجام شود.(یعنی در مقدار کم و در دفعات زیاد)

آبیاری توت فرنگی به روش مدرن

◾️آبیاری توت فرنگی در مزرعه

در فصل بهار ؛ چند هفته پس از ذوب برف آبیاری می تواند در مبارزه با حشرات و آفات مختلف بسیار مفید باشد. به این صورت که بستر گیاه با آب گرم در دمای ۶۰_۷۰ درجه سانتیگراد آبیاری می شود و در عمق ۱۰ سانتی متر ، آب تا ۳۰ درجه سانتیگراد خنک می شود ، بنابراین ریشه نمی سوزد، بلکه آفات و حشرات می میرند.

این گیاه ریشه های بسیار کم عمقی دارد و بیشتر ریشه های آن در ۷/۵ سانتی متر بالای خاک هستند.

برای آبیاری در طول رشد ابتدا باید خاک گیاه از نظر رطوبتی بررسی شود. برای این منظور انگشت اشاره یا یک چوب را پای گیاه فرو کنید اگر ۵ سانتیمتر بالای خاک خشک بود؛ زمان آبیاری است. در زمان آبیاری آب باید دقیقا پای گیاه ریخته شود و از خیس شدن شاخ و برگ ها جلوگیری شود. زیرا ممکن است باعث بیماری های قارچی و پوسیدگی برگ ها شود و یا پرتوهای خورشید روی برگ های خیس متمرکز شده و شاخ و برگ ها را بسوزاند.

مقدار آب برای گیاهان کوچک و جوان می تواند دو سانتی متر و برای گیاهان میوه دار تا ۵ سانتی متر انجام شود.

توجه داشته باشید خاک های سنگین و روسی آب بیشتری در خود نگه می دارند و دیر تر خشک می شوند. در حالی که خاک های سبک و شنی با زهکشی مناسب آب کمتری در خود نگه می دارند و زود خشک می شوند. لایه ای حداکثر ۵ سانتی از مالچ مانند کاه یا برگ خرد شده نیز علف های هرز را کنترل می کند، رطوبت را حفظ می کند و از پاشیدن آب روی برگ ها جلوگیری می کند.

اما مالچ نباید مستقیماً روی ساقه ها جمع شود، زیرا مالچ مرطوب ممکن است و باعث بیماری های قارچی و پوسیدگی شود.

◾️آبیاری توت فرنگی در گلخانه

توت فرنگی در گلخانه به روش هیدروپونیک پرورش داده می شود. در این روش به دلیل قابل کنترل بودن شرایط محیطی میزان عملکرد به شکل چشم گیری افزایش پیدا می کند.

ادامه مطلب  شوری خاک چیست و راه های کاهش آن کدام اند؟

از مزایای کشت توت فرنگی در گلخانه می توان به افزایش بازدهی ،کوتاه بودن دوره تولید نسبت به فضای باز و تولید محصولات مشتری پسند و بازار فروش خوب در تمام فصول سال اشاره کرد.

در آبیاری توت فرنگی گلخانه ای زمین باید به طور یکنواخت توسط سیستم آبیاری قطره ای مرطوب گردد. همچنین برای جلوگیری از خطر پوسیدگی میوه در اثر رطوبت زیاد، باید گلخانه را به موقع تهویه کرد و بوسیله حرارت خشک، رطوبت اضافی را کاهش داد.

برای انجام عمل گرده افشانی و تلقیح بهتر گل های توت فرنگی در گلخانه نیز می توان برای هر ۱۰۰۰ متر مربع سطح زیر کشت، یک کندوی زنبور عسل در گلخانه قرار داد.

◾️آبیاری توت فرنگی در گلدان

اگر توت فرنگی را در گلدان پرورش می دهید باید روزانه رطوبت آن را بررسی کنید. خاک گلدان به ویژه در هوای گرم به سرعت خشک می شود؛ به همین دلیل بهتر است کمی بیشتر از حد آبیاری شود و خاک غرقابی شده و اضافه آن از زیر گلدان خارج شود.

البته برای جلوگیری از اشباع خاک؛ گلدان باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافی داخل گلدان نماند .

◾️انواع روش های کاشت توت فرنگی

۱-روش کشت ردیفی متراکم : از این روش برای ارقام همیشه بارده در تمام مناطق و انواع روز کوتاه در مناطق با زمستان‌های ملایم یا گرم استفاده می‌شود.

۲-روش پشته‌ای : برای ارقام روزکوتاه در مناطقی با تابستان‌های کوتاه و زمستان‌های سرد استفاده می‌شود.

پرورش اصولی توت فرنگی

◾️نکات مهم در پرورش توت فرنگی

۱- بعد از کاشت نشا توت فرنگی گیاه ممکن است به علت آبگرفتگی خاک دچار بیماری “پا سیاه” شود‌ .

برای جلوگیری از این بیماری بعد از کاشت خاک را مرتب از نظر رطوبت بررسی و هر ۲_۳ روز یکبار فقط مرطوب کنید ، پس از پیوند نشا به داخل زمین باز ، گیاهان را یک بار در هفته و بعد از گلدهی ۲ بار هفته بسته به شرایط آب و هوایی و جنس خاک آبیاری کنید.

۲- پوشاندن خاک به وسیله کاه یا خاک اره علاوه بر اینکه باعث حفظ رطوبت خاک باعث می شود میوه به طور مستقیم با خاک در تماس نباشد.

۳- گیاه باید دائما از نظر علف های هرز ، بیماریها و آفات کنترل شود.

۴- ساقه های رونده در زمان فصل رشد برای جلوگیری از ظریف شدن بوته ها مادر باید حذف شوند.

◾️عوامل موثر بر رشد توت فرنگی

۱-خاک

گیاه توت فرنگی تقریبا در خاک های مختلف سازگاری دارد. با این وجود در خاک های نرم با بافت شنی یا رسی شنی با زهکشی مناسب به خوبی رشد می کند. بهترین(­pH) مناسب برای توت فرنگی نیز ۵/۵ تا ۵/۶ است.

ادامه مطلب  بهترین روش آبیاری درختان شلیل چگونه است ؟

۲- آبیاری

آبیاری توت فرنگی در تمام مراحل رشد ؛ ابتدای رشد، باردهی و برداشت از اهمیت زیادی برخوردار است. این گیاه به دلیل ریشه های کم عمقی که دارد به طور مرتب باید بررسی و رطوبت آن حفظ شود. نیاز آبی توت فرنگی در دوره ی باردهی بیشتر ازسایر دوران است و اگر آبیاری به اندازه نشود میوه ها کوچک می مانند.

تاثیر آبیاری در رشد مناسب توت فرنگی

همچنین آبیاری کم یا ناقص، تولید ریشه و ریشه دواندن را برای گیاه مشکل می کند و اگر زیاد طول بکشد، در سال بعد میوه نخواهد داد. اگر خشکی هوا طولانی باشد، باید بوته ها به طور مصنوعی آبیاری شود تا خشکی و گرما نتوانند هیچ نوع اثر منفی در رشد گیاه و مقدار محصولش بگذارند.

در مناطق خشک از اوایل بهار، به محض باز شدن نخستین جوانه ها، آبیاری را شروع کرده تا پایان برداشت محصول در فواصل معین (مثلاً هر سه تا چهار روز یک بار) ادامه می یابد.

◾️آفات و بیماری های توت فرنگی

از آفات و بیماری هایی که می تواند این گیاه را در گیر کند می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • کپک خاکستری گیاه توت فرنگی
  • سفیدک آردی گیاه توت فرنگی
  • سوسک ژاپنی گیاه توت فرنگی
  • کنه های عنکبوتی گیاه توت فرنگی
  • حلزون در گیاه توت فرنگی

که تشخیص به موقع و انجام سمپاشی های لازم می تواند در نابودی این سموم موثر عمل کرده و سلامت گیاه را تضمین کند.

◾️کود های مورد نیاز توت فرنگی

برای بهبود گل و باردهی توت فرنگی ، باید کودهای ارگانیک قبل از آبیاری به زمین داده شوند.

مقرون به صرفه ترین و مؤثرترین کود ها برای کشاورزی هیومیک اسید است. اسیدهای هیومیک هوموس خاک را بازیابی می کنند ، ساختار خاک را بهبود می بخشد و باعث تمیز کردن خود خاک از مواد مضر و طبیعی سازی pH خاک می شوند. همچنین خاک را آماده ی جذب مواد مغذی از طریق ریشه می کند. و باعث می شود یک محصول توت فرنگی پر بار ، خوشمزه و سازگار با محیط زیست تولید شود.

◾️سخن آخر

همان طور که اشاره شد یکی از بهترین روش های آبیاری گیاه توت فرنگی استفاده از روش آبیاری قطره ای است تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب کیفیت محصول تولیدی را چندین برابر افزایش دهد. در این راستا شرکت طراح گستر آب ارا با نزدیک به ۳ دهه فعالیت در حوزه طراحی و ساخت سیستم آبیاری نوین آماده ارائه خدمات برای شما هموطنان عزیز می باشد.‏ ‏ ‏

پست های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید