آبیاری درختان در پاییز | مزایا ، معایب و روش صحیح انجام

بسیاری بر این باورند که در فصل پاییز که درختان شروع به ریزش برگ می کنند نیازی به آبیاری ندارند و درخت کم کم به خواب می رود تا ابتدای فصل بهار. در این نوشته از وبلاگ طراح گستر آب آرا در مورد آبیاری درختان در فصل پاییز مطالبی را بیان کرده ایم.

آبیاری درختان در فصل پاییز

آبیاری درختان در پاییز ضروری است ؟

بله ، استفاده از سیستم های ابیاری در درختان در فصل پاییز بسیار ضروری می باشد. در پاییز درخت پس از چینش بار خود ، اماده ی رشد ریشه میشود و در نتیجه با ابیاری به موقع ، ریشه دهی درخت در این فصل بهبود پیدا کرده و درخت می تواند مقاومت بالایی برای خود در فصل سرد سال فراهم کند.

ذکر این نکته ضروری است که نوع ابیاری در این فصل بر اساس سن گیاه نیز بسیار مهم می باشد.

آبیاری نهال ها در فصل پاییز :

نهال هایی که در اواخر تابستان کاشته میشوند باید به صورت منظمی در فصل پاییز آبیاری شده تا ریشه های انها رشد مناسبی پیدا کنند و نهال برای رشد در فصل زمستان کاملا اماده شود.

آبیاری درختان در پاییز چند بار در ماه باید صورت گیرد ؟

بحث میزان آبیاری بستگی مستقیمی به خاکی که درختان در ان کاشته شده اند ، آب و هوای منطقه و همینطور سن گیاه بستگی دارد.

به طور کلی پیشنهاد میشود میزان ابیاری در این فصل یک چهارم فصل تابستان باشد. بخصوص در مناطقی که تفاوت دما در فصل تابستان با زمستان بسیار بالا می باشد ، همچون مناطق آذربایجان شرقی و غربی ، زنجان ، مشهد و … بهتر است میزان ابیاری در فصل پاییز حداقل یک چهارم از فصل گرم سال کمتر باشد.

ادامه مطلب  انواع سیستم های آبیاری بارانی

غالبا بارش باران در فصول پاییز در مناطق مختلف کشور صورت میگیرد اما اگر در منطقه ای بارش صورت نگرفت ، کشاورز باید اقدام به ابیاری بموقع درختان خود کند.

درخت در فصل پاییز اقدام به دریافت آب و املاح از خاک میکنند و در نتیجه ریشه های خود را بیشتر رشد داده و بیشتر در داخل خاک نفوذ میکنند. این مورد سبب میشود که درخت به گرمای داخل زمین در فصول سرد سال دسترسی بهترین داشته باشد و از سویی دیگر امکان جذب املاح بیشتر موجود در داخل خاک را برای روزهای بی آبی و بی غ10ذایی زمستان فراهم کند.

انواع روش های آبیاری درختان در پاییز :

روش های مختلفی برای آبیاری اصولی درختان وجود دارد که در ادامه به بررسی برخی از موارد مرسوم می پردازیم :

آبیاری سنتی

روشهای ابیاری سنتی ، علاوه بر اینکه تنظیم دقیق آبیاری را ندارد میتواند سبب اسیب به بدنه ی درختان نیز شود و در نتیجه سبب ایجاد قارچ شده و درخت توانایی مبارزه با آن را نداشته و درنتیجه آسیب بیند.

بدین منظور پیشنهاد میشود که برای آبیاری سنتی ، در دور تا دور درخت یک چاله ایجاد کنید. این چاله در حدود 30 سانتیمتری بدنه ی اصلی درخت قرار میگیرد. سپس اقدام به ابیاری قسمت بیرونی این چاله کنید.

این مورد سبب میشود که آب در اطراف تنه ی اصلی پخش شود، در نتیجه باکتری و قارچ بر روی تنه ایجاد نمیشود و از سویی دیگر ریشه ها سعی در رسیدن به آب خواهند کرد و رشد بیشتری در آنها مشاهده میشود.

ادامه مطلب  آبیاری خرما به چه صورت انجام میگیرد ؟ | روش های آبیاری خرما

آبیاری درختان با روش قطره ای

آبیاری مدرن :

در سیستم های آبیاری مدرن یا همان سیستم های آبیاری تحت فشار، پیشنهاد میشود که آبیاری به روش قطره ای و یا زیرسطحی صورت گیرد. آبیاری بارانی در این مورد به صورت جدی میتواند سبب اسیب به درختان شود.

در ابیاری قطره ای همچون سیستم های ابیاری سنتی ، باید لوله های ابیاری در فاصله ی 30 سانتیمتری (بسته به سن و قطر خود درخت یا نهال این مورد میتواند تغییر کند) تنه ی اصلی و حول یک دایره چیده شده و سپس ابیاری صورت گیرد.

در سیستم های ابیاری زیر سطحی نیز بسته به نوع پیاده سازی سیستم ، دفعات ابیاری باید به مقدار تغییر آب و هوا نسبت به تابستان باید تغییر کند. این نوع ابیاری کاملا مناسب برای هر نوع فصلی می باشد چرا که به صورت مستقیم اب را در اختیار ریشه قرار خواهد داد.

کوددهی به درختان در فصل پاییز :

از جمله مهمترین فاکتورها در نگهداری از درختان، آماده سازی مناسب درخت برای مواجهه با فصل زمستان و سرد سال می باشد. بدین منظور باید گیاه ریشه های قوی ای داشته باشد و در فصل پاییز که میوه ها چیده شده است ، ریشه ها تقویت شوند.

نکته : درختان در فصل تابستان تمام توان خود را برای تولید محصول صرف میکنند و از این رو درخت در انتهای فصل تابستان ضعیف میشود . کشاورز باید با کودیاری مناسب در فصل تابستان و پاییز درخت را برای گذران فصل سرد سال و رشد مناسب در فصل بهار آماده کند.

ادامه مطلب  اصول آبیاری درخت انار | تاثیر آبیاری صحیح در کیفیت میوه

در فصل پاییز پیشنهاد میشود که کودیاری با کودهای حاوی پتاسیم و فسفر صورت گیرد. فسفر به صورت مستقیم در افزایش ریشه زایی تاثیر گذار می باشد و پتاسیم علاوه بر افزایش توان ریشه زایی در افزایش مقاومت درخت برای فصل سرد نیز تاثیر بسزایی دارد.

نتیجه گیری :

نگهداری اصولی از درختان شامل آبیاری ، کودیاری ، سمپاشی و هرس مناسب می باشد. عدت توجه به هرکدام از این موارد می توان سبب ضعیف شدن درخت و در نتیجه اسیب جدی به آن و یا کاهش باروری آن در فصل بعد شود.

در این متن از وبلاگ طراح گستر آب آرا در مورد اهمیت آبیاری و کوددهی مناسب برای درختان مطالبی را بیان کردیم که توجه و استفاده از آن ها سبب افزایش کیفیت و همینطور سلامت درختان شما خواهد شد.

پست های مشابه

2 دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • غلامرضا جهانشاهی
    15 آبان 1402 10:29 ق.ظ

    سلام ممنون از مطالب خوبتان،من درتابستان هر هفته آبیاری میکنم درپاییز هرچند روز یکبار آبیاری کنم ،در زمستان چگونه ؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      15 آبان 1402 10:26 ب.ظ

      سلام غلامرضای عزیز
      خوشحالم که براتون مفید بود
      درخت چی هست ؟ تازه کاشته شده یا سن دار هست ؟ کدوم شهر هستید و حداقل دمای پاییز و زمستان در شب چقدره ؟

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید