لوازم آبیاری بارانی

تجهیزات آبیاری بارانی و کاربردهای آنها

امروزه با پیشرفت تکنولوژی استفاده از روش های نوین آبیاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از مزایای این روش ها می توان به صرفه جوی در مصرف منابع آبی ، استفاده از نیروی انسانی کمتر ، راحتری و سهولت در امر آبیاری و همچنین افزایش تولید محصول با کیفیت اشاره کرد. از مهم ترین روش های آبیاری نوین می توان به روش آبیاری قطره ای و بارانی اشاره کرد.

لازم است هر کدام از این روش ها به تفضیل مورد مطالعه وبررسی قرار گیرید و مزایا و معایب آن ها مشخص شود. انتخاب روش آبیاری به شرایط اقلیمی ، نوع خاک ، نوع محصول کشت شده و.. بستگی دارد.

بعد از انتخاب روش آبیاری مورد نظر ؛حال باید اجزا و لازم آبیاری روش مورد نظر مشخص شده و تهیه گردد. اگر شما مخاطب گرامی روش آبیاری بارانی را انتخاب نموده اید ما در شرکت طراح گستر آب آرا به شما در شناخت بهتر و تهیه قطعات آبیاری بارانی کمک خواهیم کرد.

تجهیزات مورد استفاده در آبیاری بارانی

اجزا سیستم آبیاری بارانی :

در سیستم آبیاری بارانی آب از طریق پمپ یا ایستگاه پمپاژ تامین و وارد لوله های اصلی و فرعی می شود و در نهایت از طریق آبپاش ها به صورت قطرات ریز بر روی گیاهان ریخته می شود. به همین دلیل است که به آن آبیاری بارانی گفته می شود.

بنابراین اجزا سیستم آبیاری بارانی عبارت است از

۱- پمپ یا ایستگاه پمپاژ

۲-خط اصلی لوله و خطوط فرعی

۳-انشعاب ها، اتصالات و رایزر ها

۴-آبپاش ها

از این سیستم آبیاری می توان در باغچه خانه ها و ویلاها ، فضاهای سبز ، پارک ها ، زمین های ورزشی و مزرعه های گندم ، یونجه ، کلزا ، ذرت ، گلخانه ها و..استفاده نمود.

ادامه مطلب  روش های آبیاری کدو آجیلی

۱-پمپ یا ایستگاه پمپاژ

پمپ یا سیستم تأمین فشار یکی از اساسی‌ترین اجزای سیستم‌های آبیاری بارانی به شمار می‌رود. انتخاب نوع پمپ به مساحت زمین آبیاری ،طول لوله های اصلی و فرعی ، فشار عملکرد و میزان خروجی آبپاش ها بستگی دارد. که بررسی این موارد توسط کارشناسان ما انجام می گیرد.

پمپ آب در آبیاری بارانی

۲-خط لوله ی اصلی و فرعی

برای انتقال آب از پمپ تا نقطه‌ای که آب به مزرعه منتقل می‌شود از لوله های اصلی استفاده می شود. این لوله ها از نوع لوله پلی اتیلن بوده و یکی از مقاوم ترین و ارزان ترین لوله ها هستند که میتوان از آنها برای آبرسانی استفاده کرد.

از آنجایی که لوله های اصلی بصورت دائمی هستند و حرکت نمی کنند. به همین جهت برای جلوگیری از آسیب رسیدن به آنها و راحتی عبور و مرور کارکنان و ماشین آلات، لوله ها را درون خاک قرار می گیرند.

آبرسانی به داخل مزرعه و جابه‌جایی آب در زمین توسط لوله‌های دیگری که از لوله اصلی یا لوله نیمه اصلی منشعب می‌شوند صورت می‌گیرد. این لوله‌ها را لوله فرعی یا لاترال یا بال آبیاری می‌گویند. طراحی این لوله ها از نظر قطر و طول یکی ازکارهای اساسی در یک سیستم آبیاری بارانی می باشد.

۳-انشعابات ، اتصالات و رایزر ها

برای اتصال پمپ به لوله اصلی ، لوله اصلی به لوله های فرعی و اتصالات آنها به آبپاش ها نیازمند تعدادی قطعات کوچک هستیم.

کمربند پلی اتیلین : کمربند انشعاب گیر پلی اتیلن برای گرفتن انشعاب از لوله اصلی به لوله های فرعی استفاده می شود و در سایز ها و اندازه های مختلف تولید می شود.

ادامه مطلب  لوله های پلی اتیلن چگونه لوله هایی هستند و چه کاربردهایی دارند؟

کمربند انشعاب الکتروفیوژن پلی اتیلنیرایزر : یکی دیگر از اجزاء تجهیزات آبیاری بارانی رایزر ها است. این لوله از جنس پلیمر یا آلومینیوم است که برای ارتفاع دادن به آبپاش مورد استفاده قرار می گیرد. به وسیله ی رایزر آبیاری گیاهان در زمان رشد و بلند شدن آنها با مشکل مواجه نمی شود. رایزر ها از یک سمت به آبپاش و از سمت دیگر آن درون شیر خودکار قرار میگیرند تا آبیاری انجام شود. بنابراین به تعداد آبپاش ها، رایزر مورد نیاز می باشد.

رایزر در سیستم آبیاری بارانی

شیر خودکار : یکی از اجزاء آبیاری بارانی شیر خودکار است. که برای قطع و وصل کردن جریان آب مورد استفاده قرار می گیرد. شیر خودکار تنها زمانی که لوله رایزر درون آن قرار می گیرد جریان آب را از خود عبور می دهد.

در آبیاری بارانی کلاسیک، برای اینکه هزینه های خرید پمپ، لوله و آبپاش و سایر لوازم آبیاری بارانی کمتر شود زمین را به چند قسمت مختلف تقسیم میکنند و هر قسمت را بصورت جداگانه آبیاری می کنند. به این صورت در هر نقطه ای که قصد دارند آبپاش قرار دهند، شیر خودکار نصب می کنند.

پس از آبیاری هر قسمت، رایزر ها را به همراه آبپاش به قسمت بعدی منتقل می کنند. با بیرون آوردن هر رایزر، جریان آب از شیر خودکار قطع می شود. سپس با قرار دادن رایزر درون شیر خودکار بعدی، دوباره سیستم شروع به کار می کند.

شیرخودکار در آبیاری بارانی

آبپاش : یکی از مهم ترین قسمت های سیستم آبیاری بارانی آبپاش ها هستند. آبپاش‌ها ممکن است مستقیمأ روی لوله فرعی قرار گیرند و یا این که روی پایه عمودی که از لوله فرعی منشعب شده و به آن پایه آبپاش (رایز) می‌گویند واقع شوند. وظیفه آبپاش خارج کردن آب از لوله فرعی و تبدیل آن به قطرات ریز و درشت برای پخش در اطراف و آبیاری گیاهان می‌باشد.

ادامه مطلب  زهکشی چیست ؟ | انواع روش های زهکشی در کشاورزی

که در سایز های مختلف و شعاع پاشش مختلف ساخته می شوند‌.

انواع آبپاش ها : 

آبپاش ها بصورت کلی به دو دسته ی زیر تقسیم می شوند.

۱- آبپاش تنظیم شونده : زاویه پاشش آبپاش تنظیم شونده را می توانید به کمک بست هایی که در قسمت پایین آن قرار گرفته بین 30 تا 360 درجه تنظیم کرد.

۲- آبپاش تمام دور : آبپاش های تمام دور، قابلیت تنظیم زاویه ندارند. و همیشه زاویه کامل 360 درجه را آبیاری می کنند.

همچنین انتخاب تعداد آبپاش ، به شعاع پاشش و ابعاد زمین بستگی دارد. از آنجایی که آبپاش ها یکنواختی کاملی ندارند بهتر است فاصله بین دو آبپاش از یکدیگر کمتر از مقدار شعاع پاشش آنها باشد تا آبیاری به صورت کامل و یکنواخت انجام گیرد.

انواع جنس بدنه آبپاش ها :

آبپاش ها از نظر جنس بدنه خود در چندین نوع طراحی و ساخته می شود. که در زیر تعدادی آن ها را مشاهده می کنید.

آبپاش – آلمینیومی

آبپاش آبیاری بارانی آلومینیومی

آبپاش پلیمری تمام دور

آبپاش پلیمری آبیاری بارانی

پایه و سه پایه آبپاش

پایه و سه پایه آبپاشی آبیاری بارانی

فشار سنج

فشار سنج آب در آبیاری بارانی

◾️سخن پایانی

کیفیت لوله‌ها، دوام اتصالات، شیرآلات، سیستم آبپاش و سایر تجهیزات آبیاری بارانی در عملکرد سیستم، بسیار تاثیرگذار هستند.

شرکت طراح گستر آب آرا با نزدیک به ۳ دهه سابقه درخشان در تولید انواع لوله و اتصالات آبیاری تحت فشار با به کارگیری بهترین مواد اولیه و بهره گیری از ماشین آلات پیشرفته و نیروی فنی متخصص موفق به تولید انواع لوازم آبیاری تحت فشار مطابق با آخرین استاندارد های بین المللی گردیده است .

پست های مشابه

4 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید