روش های آبیاری کدو آجیلی

تخم کدو یکی از انواع آجیل می باشد که به صورت خام و بو داده مورد استفاده قرار می گیرد و خاص زیادی هم برای سلامتی بدن دارد. لاشه ی کدو نیز به عنوان خوراک دام مصرف می شود.

کاشت این محصول کشاورزی نسبت به سایر محصولات بسیار پر سود است و چنانچه آبیاری، کودهی و سمپاشی آن به صورت اصولی انجام شود؛ قطعا محصولی با کیفیت و با سود دهی مناسب می توان تولید کرد. اگر علاقمندید اطلاعات بیشتری در خصوص کدو آجیلی و روش های آبیاری آن کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با طراح گستر آب آرا همراه باشید.

اصول آبیاری کدو آجیلی

◾️ کدو آجیلی چیست؟

کدو آجیلی یا کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo) گیاهی از تیره ی کدوییان ،علفی،یکساله،با ساقه کرکدار و خزنده،ریشه محکم و برگهای پنج لبی که گلهای نر و ماده آن جدا از هم بر روی گیاه قرار می گیرند. گلها به رنگ زرد و پنج لبی می باشند.

گلهای ماده کوتاهتر از گلهای نر هستند. ابتدا گلهای نر به صورت دسته ای و سپس گلهای ماده به طور جداگانه ظاهر می شوند.

میوه آن گوشت دار ،درشت و کروی شکل و یا کم و بیش کشیده است. میوه رسیده به رنگ زرد یا سبز زرد می باشد. داخل هر میوه ۴۰۰تا۵۰۰ عدد دانه به رنگ سبز تیره یا زیتونی است. اطراف دانه ها نیز از پوشش شفاف و ظریفی احاطه شده . که وزن هزار دانه آن ۱۰۰تا۳۰۰ گرم است.

طول دوره ی کاشت این گیاه ۴ ماه است. و زمان برداشت بسته به منطقه از اواسط مرداد تا شهریور متغییر است.

◾️عوامل موثر در پرورش کدو آجیلی

▫️شرایط آب و هوایی

کدو آجیلی برای رشد و نمو به نور و گرمای مناسب نیاز دارد و نسبت به سرما بسیار حساس است.دمای مناسب برای کشت این گیاه ۱۵_۲۵ درجه می باشد و بهترین زمان برای شروع کشت در مناطق سردسیری اوایل بهار و پس از عبور از سرمای بهاره و در مناطق گرمسیری اواخر شهریور می باشد.

▫️نوع خاک

خاک مناسب برای کدو آجیلی باید سبک و نیمه سبک و غنی از مواد معدنی و حاصلخیز با زهکشی مناسب باشد. به همین دلیل قبل از کاشت بهتر است کود حیوانی به زمین داده شود و شخم تا عمق ۲۵_۳۰ متری زده شود.

ادامه مطلب  انواع سیستم های آبیاری بارانی

▫️آبیاری

آبیاری کدو آجیلی باید منظم و به صورت عمیق انجام گیرد تا گیاه دچار تنش نشود. پای بوته نیز بهتر است کمی مرطوب باشد . همچنین این گیاه نباید غرقابی و برگهایش خیس شود. زیرا باعث بیماری های قارچی و پوسیدگی ریشه می شود.

◾️میزان آب مورد نیاز کدو آجیلی

کدو آجیلی وابستگی چندانی به آبیاری مکرر ندارد و معمولا تا قبل از گلدهی هر ۷ تا ۱۰ روز یک بار به آب نیاز دارد و بعد از گلدهی به یک روز در هفته می رسد.

آبیاری سنتی کدو آجیلی

◾️روش های آبیاری کدو آجیلی

روش خطی

در این روش زمین کشاورزی به بخش های مسطح تقسیم می شود. و گودال هایی به صورت ردیفی تا عمق ۳ سانتی متری حفر و ۱_۲ بذر کاشت می شود. فاصله گودال های کاشت را معمولا ۷۵ سانتی متر و فاصله ردیف ها را ۹۰ سانتی متر در نظر می گیرند. بعد از آن که دانه ها جوانه زدند و برگ واقعی تشکیل شد وجین انجام شده و اطراف ساقه با خاک پر می شود.

 روش جوی و پشته ای

یکی از روش های سنتی برای کشت کدو آجیلی ساخت جوی و پشته است. در این روش بعد از گذشت سرما در فصل بهار خاک را به صورت جوی و پشته ای آماده می کنند. به صورتی که پشته ها به اندازه ۱۵_۳۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشند و عرض آن ها ۳۰_۶۰ سانتی متر باشد.

فاصله پشته ها از هم نیز ۵۰_۱۰۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود. ‏ روی پشته ها گودال هایی به عمق ۳ سانتی متر حفر و در هر گودال ۲ بذر قرار می گیرد. فاصله گودال های کاشت هم ۷۵سانتی متر در نظر می گیرند. در شرایط کنونی به دلیل کمبود منابع آبی می توان روش های نوین آبیاری مانند روش قطره ای را جایگزین این روش کرد.

آبیاری قطره ای

یکی از بهترین روش های آبیاری نوین برای آبیاری کدو آجیلی آبیاری قطره ای است. و به صورت های مختلف تحت فشار ؛سطحی نواری (نوار تیپ) و زیر سطحی بسته به شرایط مالی کشاورز ، وسعت زمین و.. قابل اجراست.

ادامه مطلب  لوله های پلی اتیلن چگونه لوله هایی هستند و چه کاربردهایی دارند؟

در روش های آبیاری قطره ای به دلیل اینکه آب به مقدار مورد نیاز و دقیقا در محل ریشه ریخته می شود؛ در مصرف آب تا ۵۰ درصد صرفه جویی می شود و کیفیت محصول تولیدی بالا می رود.

ازمهم ترین مزایای آبیاری قطره ای برای کاشت کدو آجیلی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • استفاده ی بهینه از منابع آبی
  • رشد بهتر کدو و افزایش سطح تولید
  • کاهش مصرف آب
  • کاهش تبخیر آب
  • کاهش سطح علف های هرز
  • کاهش فرسایش خاک
  •  کاهش زمان آبیاری
  • کاهش بیماری های قارچی به دلیل عدم خیس خوردگی شاخ برگ گیاهان
  • کاهش مصرف کود
  • کود دهی به همراه آبیاری امکان پذیر است.
  • امکان تنظیم مقدار آب دهی و زمان آبیاری وجود دارد.

در این روش بذر به صورت ردیفی کاشته شده و با روش قطره ای و به وسیله ی نوارهای تیپ آبیاری می گردد.

سیستم آبیاری قطره ای کدو آجیلی

◾️کود مورد نیاز کدو آجیلی

کود هیومیک اسید شوک مایع برای رشد بهتر کدو آجیلی بسیار مفید است. بهتر است این کود قبل از کاشت بذر ، در مقدار مناسب به خاک داده شود. از کود های ازته نیز استفاده می شود. که می توان با کمک گرفتن از کارشناسان جهاد کشاورزی و انجام آزمایش خاک نوع کود و میزان آن را مشخص کرد. همچنین استفاده از کود های دامی و ورمی کمپوست نیز در اولویت قرار دارد.

◾️نکات مهم در کاشت کدو آجیلی

۱_برای رشد بهتر دانه ها بهتر است بذر کدو را به مدت ۱_۲ روز قبل از کاشت خیس کنید و یا داخل دستمال پارچه ای مرطوب قرار دهید و به محض مشاهده جوانه کشت کنید.

۲_عمق کاشت بذر باید ۲۰_۳۰ میلیمتر و فاصله کاشت بذرها حداقل ۴۰_۵۰ سانتیمتر باشد.

۳_مقدار بذر مورد نیاز این گیاه در هکتار ۶_۹ کیلوگرم در هکتار است.

۴_بذرهای کدو را زمانی در باغچه بکارید که هر روز حداقل ۶ ساعت به زمین آفتاب بتابد و دمای خاک بین ۱۵_۲۰ درجه ی سانتی گراد باشد.

ادامه مطلب  یخ آب زمستانه چیست و چه فوایدی دارد ؟ | چرا باید از یخ آب زمستانه استفاده کرد ؟

۵_اگر پس از ۴۵ روز، میوه های کدو ایجاد نشدند، باید گل های کدو به صورت دستی گرده افشانی شوند. برای این کار توانید با استفاده از یک قلم مو، از گل های نر که کوتاه هستند، مقداری گرده جمع آوری کنید و با استفاده از آن، گل های ماده ی کدو را بارور کنید تا تبدیل به کدو شوند.

◾️بیماری های کدو آجیلی

کدو آجیلی به برخی آفات و بیماری ها بسیار حساس است و به سرعت به بیماری های ویروسی مبتلا می شود. مبارزه با آفات ناقل ویروس و همچنین خارج کردن و سوزاندن بوته های آلوده به ویروس نقش مهمی در کنترل بیماری دارد.

‏از بیماریهای خطرناک کدو می توان به سفیدک سطحی و دروغی و بوته میری اشاره کرد :

سفیدک سطحی : ‏در سفیدک سطحی سطح برگ از پوشش سفید رنگ متمایل به خاکستری پوشیده می شود، برای درمان آن می توان از سموم کاراتان،آفوگان و پودر های گوگرد وتابل به نسبت ۳تا۵ هزار و معمولاً با ۲تا۳ بار تکرار استفاده کرد.

سفیدک دروغی : برای مبارزه با سفیدک دروغی که در آن در سطح برگ لکه های زرد یا سفید رنگی ظاهر می گردد که در پشت این لکه ها پوشش قارچی به رنگ سفید متمایل به خاکستری مشاهده می شود، از قارچ کشهای دیتان،کوپروسان سوپر د، زینب، مانکوزب و ارتوسید استفاده می شود.

بوته میری : باعث مرگ ناگهانی و از بین رفتن سریع بوته ها می گردد ، که از مواد قارچ کش نظیر سرزان یا تیرام استفاده می شود.

◾️سخن آخر

همان طور که گفته شد استفاده از آبیاری قطره ای برای زراعت کدو آجیلی می تواند راه کاری مناسب برای مصرف آب کمتر و دستیابی به محصول با کمیت و کیفیت مناسب باشد.

در این راستا شرکت طراح گستر آب ارا با نزدیک به ۳ دهه فعالیت در حوزه طراحی و ساخت سیستم آبیاری نوین آماده ارائه خدمات برای شما هموطنان عزیز می باشد.

پست های مشابه

2 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید