مشکلات آب پاش آبیاری | چرا آبپاش نمی چرخد؟

یکی از مهم ترین تجهیزات سیستم آبیاری بارانی آب پاش ها هستند که بعد از مدتی استفاده دچار استهلاک می شود و عمر مفید خود را از دست می دهد . اما عاملی که باعث این خرابی می شود، ممکن است ناشی از جنس و کیفیت پایین آب پاش و یا نگهداری نادرست از آن باشد.

لذا در صورت بروز مشکل ابتدا باید آبپاش، مورد بررسی قرار گرفته و سرویس شود و در صورت نیاز نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام گردد. در غیر این صورت موجب عدم پاشش یکنواخت ،تلف شدن بخشی از مزرعه، کوبش خاک ، خواب محصول ،کاهش بازده آبیاری و افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری خواهد شد.

اگر شما هم از سیستم های آبیاری بارانی در مزارع خود استفاده می کنید و مشکل عدم چرخش آبپاش دارید و به دنبال راهکار برای حل این مشکل هستید، دعوت می کنیم در ادامه با طراح گستر آب آرا همراه باشید.

چرا آبپاش نمیچرخد ؟

علت عدم چرخش آبپاش چیست؟

یکی از مشکلاتی که اغلب کشاورزان در آبیاری بارانی با آن مواجه هستند ، نچرخیدن آبپاش و عدم کارکرد صحیح آن است که می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در زیر به رایج ترین علل آن اشاره می شود:

1-افت فشار آب

اولین علت عدم چرخش آبپاش می تواند افت فشار آب باشد. زیرا آبپاشها در محدوده خاصی از فشار کار کرده و در فشار کمتر از  1/5 الی 2 بار دور نمی زنند و نمیچرخند. بنابراین فشار سیستم باید تنظیم گردد.

ادامه مطلب  روش های آبیاری درخت مرکبات

2-گرفتگی نازل

عدم وجود سیستم فیلتراسیون مناسب باعث تجمع اجسام ریز و درشت در دهانه نازل شده و از چرخش آبپاش جلوگیری می کند.در چنین حالتی باید نازل بررسی شده و در صورت مشاهده ی گرفتگی با یک جسم نرم یا تکه چوب گرفتگی باز شود. توجه داشته باشید به هیچ عنوان نباید از سیم یا اجسام فلزی مانند سیخ برای باز کردن گرفتگی استفاده شود زیرا باعث خراش و صدمه به نازل شده و عملکرد سیستم را مختل می کند.

3- کهنه و مستهلک شدن واشر نازل

4- تغییر شکل باله آبپاش ها

گاهی اوقات باله آبپاش ها تغییر شکل داده و از تنظیم خارج می شود و در نتیجه آبپاش نمی چرخد.

5- آسیب دیدن و خرابی فنر نازل

فنر موجود در قسمت بالای باله نقش مهمی عملکرد صحیح آبپاش ها دارد. لذا باید بررسی و در صورتی خرابی نسبت به خرید فنر جدید و تعویض آن اقدام شود.

6- ضربه به آبپاش

جنس قطعات آبپاش از مواد پلیمری است. به همین دلیل بسیار حساس بوده و با کوچکترین ضربه کارایی خود را از دست می دهد. به همین دلیل باید در نگهداری و استفاده از آن دقت و مراقبت بیشتری شود.

7- قرار نگرفتن آبپاش به صورت عمود بر زمین

در صورتی که آبپاش ، رایزر و شیر خودکار هر سه در یک جهت و عمود بر سطح زمین قرار گرفته باشند، عملکرد آبپاش از نظر یکنواختی در پاشش و برد پاشش به بهترین شکل ممکن خواهد بود. همچنین استهلاک سیستم در این حالت بسیار کاهش می یابد.

ادامه مطلب  سیستم آبیاری قطره ای درختان

8-پوسیدگی قطعاتی مانند واشر ، فنر ، نازل ، بالک ها

سیستم آبیاری باید به صورت دوره ای بررسی شده و مشکلات احتمالی شناسایی گردد.

9-استفاده از روان کننده هایی مانند گریس

به منظور راحتی در چرخش آبپاش ها به هیچ عنوان نباید از گریس استفاده شود زیرا باعث جذب رسوبات شده و از چرخش آبپاش جلوگیری می کند.

10- عدم بازدید دوره ای

بعد از هر فصل کاری آبپاش باید مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز سرویس دوره ای انجام شود.

نکات مهم در نگهداری از آبپاش ها در سیستم آبیاری بارانی

به منظور افزایش عملکرد آبپاش ها، در نگهداری از آنها باید به نکات زیر توجه ویژه ای شود.

  • 1-بررسی فشار آب
  • 2- بازدید دوره ای آبپاش ها. زیرا ممکن است در اثر رسوب آب دچار گرفتگی شوند.
  • 3- بررسی دوره ای واشرها و تعویض آنها در صورت کهنه یا مستهلک شدن
  • 4- کنترل کردن بالک آب پاش ها و مقایسه ی آنها با بالک آبپاش های دیگر. در چنین صورتی می توان به وجود مشکل در بالک پی و نسبت به رفع آن اقدام نمود.
  • 5- هرگز نباید آب داخل آبپاش ها و حتی واشر های آب بندی منجمد شود و یخ ببندد.
  • 6- استفاده از سیستم فیلتراسیون مناسب در ورودی آب از منبع
  • 7- استفاده از نوار تفلون جهت محکم کردن اتصالات به یکدیگر و اطمینان از عدم باز شدن آنها
  • 8- در زمان تمیز کاری نازل ها نباید قسمت داخل آن خراشیده شود زیرا باعث خرابی آبپاش و عدم پاشش یکنواخت می شود. همچنین کوچکترین تغییری در شکل ظاهری آبپاش نسبت به دیگر آبپاش ها نباید ایجاد شود.
  • 9- در روزهای سرد آبپاش ها بسیار حساس و شکننده هستند. بنابراین در استفاده از آنها باید دقت بیشتری شود.
  • 10- از وارد کردن هر گونه ضربه به آبپاش ها که باعث خم شدن باله آنها می شود اکیدا خودداری شود.
  • 11- به منظور روان کار کردن آبپاش ها می توانید به قسمت واشر زیر باله یک قطره روغن روان کننده بزنید.
  • 12- در صورت بروز هر گونه مشکل حتما با شرکت سازنده یا تعمیر کار مجاز تماس گرفته شود.
ادامه مطلب  سیستم آبیاری عقربه ای چیست ؟ | مزایا و معایب سنتر پیوت

سخن آخر

همان طور که اشاره شد آبپاش به عنوان یکی از مهم ترین قطعات سیستم آبیاری بارانی نقش مهمی در افزایش بازده آبیاری دارد. اما گاها نگهداری نادرست باعث بروز مشکل در عملکرد آن و عدم چرخش و یا پاشش درشت و غیر یکنواخت آب می شود. لذا راهکارهایی ارائه شد که امید است با رعایت آنها و انجام سرویس های دوره ای بتوان به بالاترین عملکرد سیستم آبیاری بارانی دست یافت.

در صورتی که از سیستم بارانی برای آبیاری مزارع خود استفاده می کنید؛ ما در شرکت طراح گستر آب آرا با نزدیک به سه دهه فعالیت در حوزه ی تامین سیستم های تحت فشار آبیاری و انواع لوله های پلی اتیلن، آماده تامین قطعات مورد نیاز شما هموطنان عزیز هستیم.

پست های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید