آبیاری درخت کیوی | معرفی و راهنمایی برای انتخاب بهترین روش آبیاری

یکی از انواع مرکبات سبز و خوشمزه که خواص بسیار دارد میوه ی کیوی می باشد. کیوی درخت بومی منطقه جنوب و جنوب شرقی چین است که حدود 100 سال پیش از چین به کشور نیوزلند برده شده و نام پرنده ی کیوی به دلیل شباهت آن با پوست این میوه بر روی آن گذاشته شده  و در آنجا به صورت گسترده مورد کشت قرار گرفته است.

امروزه کشور نیوزلند بزرگترین تولید کننده کیوی در جهان است بعد از این کشور ، فرانسه ، آمریکا ، ایتالیا ، اسپانیا و ژاپن  در رتبه های بعدی قرار دارد. در ایران نیز این درخت در استان های شمالی مانند گیلان ، گلستان و مازندران کشت و پرورش داده می شود.

آبیاری صحیح و به اندازه ی کیوی در پرورش آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و علاوه بر افزایش حجم تولید در کیفیت میوه ی تولید شده نیز تاثیر گذار است. اگر شما هم علاقمند هستید در خصوص آبیاری درخت کیوی اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ دعوت می کنیم در ادامه با طراح گستر آب آرا همراه باشید.

روش های آبیاری درخت کیوی

کیوی چیست؟

 کیوی درختی بالا رونده بوده  و تا ۷.۵ متر رشد می کند. همچنین جزو گیاهان دو پایه ای است و برای گرده افشانی  به پایه نر نیاز دارد. که معمولا توسط زنبور ها انجام می شود. این درخت در خرداد ماه شکوفه های سفیدی می دهد که بسیار خوش عطر است. برگ هایی قلبی شکلی پوشیده از پرزهای کوچک دارد. و در آبان  میوه های بیضی شکل و قهوه ای رنگ آن می رسند.

این گیاه متعلق به مناطق معتدل است. یک دوره خزان دارد و جوانه زدن آن به یک دوره ی سرمایی 220 روزه و بدون یخبندان نیاز دارد. بعد از کاشت درخت کیوی، تقریباً حدود 3 الی 4 سال بعد درخت به بار می نشیند.و معمولا میوه‌های برداشت شده را در شرایط عادی یک ماه و در انبار تا حدود 3 الی 4 ماه می توان نگهداری کرد.

عوامل موثر بر رشد درخت کیوی

از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر رشد و نمو درخت کیوی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 آب : درخت کیوی برای رشد به آب فراوانی نیاز دارد. به طوری که اقلیم مناسب برای رشد آن باید دارای حداقل 1000 میلی لیتر بارش سالانه باشد.

خاک : خاک مناسب برای رشد درخت کیوی باید سبک، غنی و با زهکشی مناسب باشد. به همین دلیل خاک های لومی بسیار مناسب هستند. همچنین این گیاه نسبت به شوری خاک بسیار حساس است و PH مناسب برای آن 5-6  می باشد.

دما : دمای مناسب برای این درخت 25 درجه ی سانتی گراد است. اما در تابستان تا دمای 42 و در زمستان تا دمای 10- را می تواند تحمل کند. همچنین سرمای بیشتر از 5 درجه در زمان برداشت میوه ( آبان ماه)  می تواند بر محصول آسیب وارد نماید.

نور :  با اینکه کیوی در مکان سایه هم می تواند رشد کند اما بهتر است در مکانی کاشته شود که نور کامل خورشید را دریافت نماید. زیرا نور در باردهی گیاه تاثیر گذار است.

کود : درخت کیوی به مقدار مناسبی از کود های حاوی پتاسیم، فسفر و نیتروژن نیاز دارد که بهتر است یک سال پس از کشت نهال و در بهار دادن آن آغاز و تا پاییز ادامه داشته باشد.

همچنین کودهای حیوانی، کود جلبک دریایی، کود اسید هیومیک و کود مرغی جزو  بهترین کودهایی هستند که می‌توان هر دو هفته یک‌بار به درخت داد و میزان باردهی را تا چندین برابر افزایش داد.

زمان آبیاری درخت کیوی

آبیاری درخت کیوی معمولا از اوایل اردیبهشت ماه شروع و تا اوایل آبان ادامه دارد. همچنین آبیاری باید حداقل هفته ای دو بار و به میزان زیاد انجام شود. البته دفعات آبیاری به گرمای هوای منطقه نیز بستگی دارد. هر چه دمای هوای منطقه بالا تر باشد، باید تعداد دفعات و میزان آبیاری را بیشتر کرد.

همچنین نوع خاک نیز بر تعداد دفعات آبیاری تاثیر گذار است.معمولاً در زمینهای رسی درخت به آبیاری کمتری نیاز دارد تا زمینهای شنی. اما آنچه اهمیت دارد این است که فواصل معین آبیاری کیوی، همیشه باید رعایت شود.

میزان آب مورد نیاز درخت

نیاز سالیانه کیوی، حدود 1500 میلی متر آب است که  با تقسیم آن بر 12 ماه میزان نیاز هر ماه  125 میلی متر می شود. همچنین با تقسیم میزان آب مورد نیاز هر ماه بر تعداد هفته نیاز هفتگی گیاه  حدود 32 میلی متر برآورد می شود.

گفتنی است این گیاه در زمستان و زمان استراحت به آبیاری دستی نیاز ندارد و آبیاری از طریق بارش کفایت می کند.

آبیاری درخت کیوی

درخت کیوی به آبیاری فراوانی نیاز دارد. این گیاه نسبت به کم آبی بسیار حساس است. و کم آبی باعث کاهش تولید میوه، کاهش کیفیت محصولات، کوچک شدن برگ ها ،کاهش رشد شاخه ها و  بروز بیماری ها و آفت ها در درخت می شود.

در واقع آبیاری باید به گونه ای انجام شود که خاک همیشه حالت نیمه مرطوب خود را حفظ کند.

مطالعات علمی نشان می دهد کمبود آب در دوره های مختلف رشد سبب بروز مشکلات زیر می شود :

  • تمام یا تعداد زیادی از گل ها پژمرده شده و می ریزند. با این وجود بهتر است آبیاری قبل و بعد از گلدهی انجام شود.
  • میوه ها می ریزد، همچنین تولید میوه در سال بعد نیز کاهش می یابد.
  • میوه ها کوچک مانده و به حالت طبیعی بزرگ نمی شوند.
  • برگها پژمرده شده و ممکن است تمام یا بخشی از آنها خشک شده و بریزند.
  • درخت قادر به تولید شاخه های جوان نیست.

در مورد آبیاری نهال های جوان نیز باید گفت؛ نهال کیوی به کم آبی بسیار حساس است و خاک آن دائما باید مرطوب نگه داشته شود به طوری که خاک لجن نشود.

با این وجود آبیاری بیش از اندازه نیز برای گیاه مضر است و موجب پوسیدگی ریشه می شود. به همین دلیل آبیاری مخصوصا در تابستان نیازمند دقت بالایی است.

روش های آبیاری درخت کیوی

امروزه به دلیل کمبود منابع آبی و لزوم صرفه جویی در مصرف آب دیگر روش های سنتی آبیاری مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل از روش های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره ای و آبیاری میکروجت بارانی استفاده می شود.

آبیاری قطره ای درخت کیوی:

بهترین روش برای آبیاری درخت کیوی آبیاری قطره ای است. در این روش آب از لوله ها به پای گیاه منتقل شده و به وسیله قطره چکان دقیقا محل ریشه را آبیاری می کند.

مزایای آبیاری قطره ای درخت کیوی

  • باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود.
  • موجب بهبود کیفیت محصول و افزایش سطح تولید می شود.
  • از رشد علف های هرز در اطراف درختان جلوگیری می کند.
  • موجب کاهش استفاده از نیروی انسانی می شود.
  • امکان کود دهی همراه آبیاری وجود دارد.
  • موجب کاهش مصرف کود می شود.

آبیاری میکروجت

در این روش یک شاخه لوله اصلی را در جهت عمود بر ردیف های کاشت نهال یک انشعاب فرعی یا شیر فلکه قرار می دهند. سپس با لوله پلی اتیلینی انشعابی در راستای هر ردیف گرفته و آن را در ارتفاع ۹۰ سانتی متری زمین و از یک طرف به ستون های داربست و از طرف دیگر به سیمی که در این ارتفاع تعبیه شده وصل می گردد تا سنگینی لوله به طور یکنواخت در تمام مسیر پخش شود.

برای هر درخت نیز دو میکروجت تعبیه می شود که تا شعاع ۵۰ تا ۷۵ سانتی متری خاک اطراف خود را آبیاری نموده و مرطوب نگه دارد.البته باید دقت نمود که  پاشش آب به تنه درخت برخورد نکند زیرا ممکن است باعث پوسیدگی تنه و رشد قارچ ها شود.

گفتنی است محاسبه قطر لوله ها نیز در تمام مسیر بر اساس محاسبات هیدرولیکی انجام می شود  تا از افت فشار در انتهای لوله ها جلوگیری شود.

مزایای آبیاری میکروجت:

  •  مناسب برای آبیاری باغچه با عرض کم
  • یکنواختی پاشش آب بالا
  • سادگی در نصب
  • امکان استفاده در باغچه هایی با اشکال مختلف
  • قابل اتصال به انواع سیستم هوشمند و آبیاری هوشمند
  • کارکرد با فشار پایین مانند فشار آب شهری
  • قیمت مناسب

سخن آخر

همان  طور که اشاره شد کیوی برای رشد ونمو به میزان زیادی آب نیاز دارد و بهترین منطقه برای پرورش آن شهر های شمالی کشور است. در صورتی که این درخت در هر دوره از رشد دچار کم آبی شود بر میزان محصول و کیفیت آن و همچین بر سلامت کلی درخت آسیب می زند.

این درخت در سال به 1500 میلی لیتر آب نیاز دارد که بخشی از آن باید از طریق آبیاری تامین شود. در شرایط کنونی به دلیل کمبود منابع آبی می بایست از روش های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره ای و میکروجت استفاده نمود. تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب بر کیفیت و کمیت محصول تولید شده افزود.

ما در شرکت طراح گستر آب ارا با نزدیک به سه دهه فعالیت در حوزه ی طراحی و ساخت سیستم های نوین آبیاری آماده ارائه خدمات به شما باغداران عزیز هستیم.

پست های مشابه

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید